Hvilken hudtype har jeg?

Et helt vanlig spørsmål mange sitter med – og noen har til og med feil oppfatning av hvilken hudtype de har. Dette fører til bomkjøp av produkter og feil hudpleierutine, som igjen kan gi en forverring av huden.

Kvinne fjerner sminke med Dr. Greve Ren hud.

Det finnes flere muligheter til å teste hvilken hudtype du har. Du kan oppsøke profesjonelle som utfører analysen – eller du kan teste seg. Lurer du på om huden din produserer mye eller lite olje kan du prøve deg på følgende:

Start med å rense huden din med et mildt renseprodukt som micellar vann. Ikke påfør noen produkter på huden etter rensen. Vent noen timer før du setter speilet foran deg og analyserer huden din. Er huden din blank og kjennes fet ut etter et par timer? Da har du en hudtype som produserer mye olje – altså har du en fet eller kombinert hudtype. Dersom huden kjennes stram og tørr ut, har du en hud som produserer lite olje, altså en tørr hudtype.

Normal og kombinasjonshud

En normal hud er huden de fleste misunner, den uten noen særlige problemer. Den kjennetegnes ved at den har en stabil fukt og fettbalanse og god blodsirkulasjon. Huden er myk og har en jevn, fin overflate.

De fleste med denne hudtypen har imidlertid en kombinasjonshud. Det betyr at huden i utgangspunktet er normal, men at enkelte områder er tørre og/eller fete. Det vanligste er å ha tørre partier i kinnene, mens hake, nese og panne er fet. Dette er kjent som T-sonen. I disse partiene kan det forekomme urenheter og kviser i perioder, og huden kan bli blank. Tørre partier i kinnene skyldes ofte mangel på fukt.

Gode tips til normal / kombinasjonshud

Selv om du har huden mange misunner, er det viktig å ta godt vare på den slik at den holder seg fin. Rens huden din godt morgen og kveld, etterfulgt av fuktighet, så gjør du en god investering i din hudhelse. Bytt krem etter årstidene, og bruk gjerne en ansiktsmaske som pleier huden.

Tørr hud

En tørr hudtype kjennetegnes av lav talg/ fett produksjon. En tørr hud har ofte en svakere hudbarriere som gjør huden mer sensitiv for ytre påkjenninger, som vær og vind. Tørrheten forverres ofte i vinterhalvåret. Mange med en tørr hudtype føler at huden er stram og lite elastisk og den kan også bli rød, irritert og flasse.

Gode tips til deg med tørr hud

  • Tilsett olje i kostholdet ditt. Det kan være i form av Omega 3, eller matvarer med olje, som for eksempel avokado eller valnøtter.
  • En god og fet krem er viktig, men like viktig er en god renserutine. Å fjerne de døde tørre hudcellene er essensielt for at huden skal ha nytte av kremen ved at den trekker seg godt inn i huden.

Fet hud

En fet hudtype kjennetegnes ved å ha en høy talgproduksjon og blank overflate, spesielt i panne, på nesen og haken. Porene er ofte store. Fordi talget binder hudcellene sammen, har huden gjerne en tregere avskalling av døde hudceller. Huden kan derfor se noe grov og gusten ut. Fet hud er mer utsatt for urenheter og kviser enn andre hudtyper og selv om huden sjelden er tørr, kan den oppleves slik fordi den kan mangle fukt, spesielt om vinteren.

Gode tips til en fet og uren hud

  • Fuktighet! Det er en vanlig feil at de med fet hudtype unngår å bruke kremer da de ønsker å tørke ut huden. Det som da skjer, er at overhuden blir altfor tørr, og signaliserer til underhuden at den må produsere mer fett. Mer fett, kombinert med en tørr overhud med tørre døde hudceller, fører til en forverring av huden med mer tilstopninger og kviser.
  • Drikk mye vann og ha et generelt sunt kosthold med mye grønnsaker – det har mer å si enn du tror.
  • Velg en krem rik på fuktighet, men hold deg unna de rikeste fettholdige kremene.
  • Rens huden din godt, og peel huden din innimellom for å hindre tilstopninger og fjerne døde hudceller på overflaten.
  • Gå uten sminke så mye du kan, velg mineralmakeup som ikke tetter porene, og husk å vaske sminkekostene ofte.

Flere hudpleietips: