Peeling-guide: Dette trenger du å vite

Ønsker du å friske opp huden og gi ny glød til ansiktet, kan peeling være metoden for å få glatt hud med herlig glans. Men hvor skal du starte, og hva slags peeling skal du velge? Her får du peeling-guiden vår.

Hjemmelaget peeling og appelsiner.

Huden vår produserer nye celler og støter bort de døde cellene hver eneste dag. Dette er kjent som den naturlige eksfolieringsprosessen. I noen tilfeller kan disse cellene bli liggende igjen på huden og gi et gråskjær i overflaten, eller i verste fall bidra til hudormer og kviser. Derfor kan den naturlige prosessen trenger litt hjelp fra peeling noen ganger.

Ulike typer peeling

  • Mekanisk: Mekanisk peeling er kanskje det de fleste av oss automatisk tenker på når vi hører ordet. Det er en skrubb med faktiske korn som kan komme fra for eksempel frø, fruktkjerner, alger eller sand. Hvilken type korn som blir brukt, avhenger av hvilken hudtype produktet er ment for.
  • Kjemisk: Kjemisk peeling er peeling med ulike syrer, som for eksempel fruktsyrer som melkesyre, glykolsyre og salisylsyre. Konsentrasjonen av syrer i produktet avgjør hvor dypt peelingen virker. Slike peelinger, med høyest konsentrasjon av syre, bør gjøres hos hudpleier.
  • Enzym: Enzympeeling er en effektiv måte å fjerne døde celler fra hudoverflaten. Dette skjer ved at enzymene løser opp bindingene mellom de døde cellene slik at de slipper huden.

Hvilken peeling bør jeg velge til min hudtype?

Med så mange typer peeling og ulike merker, gjelder det å kjenne sin egen hudtype for å ta riktig valg.

  • Normal hud: Med normal hud kan du velge de fleste mekaniske og kjemiske peelinger. Velger du en peeling med korn bør du passe på at de ikke er for grove eller skarpe, og kan skrape opp huden din.
  • Sensitiv og tørr hud: Enzympeelinger og milde peelinger med små korn, får fjernet døde hudceller uten å irritere eller tørke ut huden. Har du veldig følsom hud kan du prøve leirebaserte produkter som er ekstra skånsomme.
  • Uren eller solskadet hud: Unngå mekanisk peeling da dette kan stimulerer den betente huden. Istedenfor bør du velge en mild kjemisk peeling som løser opp tilstopninger i porekanalene.

Hvor ofte bør jeg peele huden og hvordan gjør jeg det?

Først og fremst er det viktig at du følger bruksanvisningen på produktet du har valgt – husk at denne kan være forskjellig fra produkt til produkt. Hvor ofte du bør bruke peeling kommer an på hva slags produkt du velger å bruke, men en god huskeregel er én gang i uken. Bruker du det oftere enn anbefalt, kan huden bli tørr og irritert. Det er også viktig å smøre huden godt etterpå med et fuktighetsgivende produkt.

Hudpleietips: