Derfor får du tørr hud – og slik kan du unngå det

Tørr hud kan være både plagsomt og vondt – spesielt hvis det klør og svir. Det er flere grunner til at huden kan føles stram og ømfintlig, og spesielt nå som vi nærmer oss vinteren kan det være lurt å sjekke om produktene man bruker gjør huden din en tjeneste – eller bare vondt verre.

Dr. Greve Dusjsåpe for menn. FOTO

Det kan være mange grunner til at man får tørr hud. Feil produkter til din hudtype, er en typisk årsak. Mange med nordisk hud har også sensitiv hud. Dersom man ikke er klar over at man har sensitiv hud, er det fort gjort å kjøpe feil produkter med tanke på hva huden faktisk trenger – og hva den absolutt ikke bør ha. En annen årsak kan være det barske klimaet vi har her til lands. Men det finnes heldigvis gode råd – og de trenger ikke være verken vriene eller dyre.

Tørr hud begynner allerede i dusjen

Selv om dusjsåpen er i kontakt med huden i kun kort tid, har valget av såpe veldig mye å si for hvordan huden kommer ut på den andre siden av håndkleet. Sterkt parfymerte dusjsåper kan gi kontaktallergi som gir kløe, utslett og eksem, så det er anbefalt å bruke mildt parfymerte eller parfymefri produkter.

Dr. Greve 2 i 1 dusjsåpe for menn er dermatologisk testet, og er også fin å bruke til hårvasken da den er skånsom mot hodebunnen. Den er mild og inneholder pleiende ingredienser som vasker både hud og hår helt rent – uten at det i tørker ut huden.

Alle våre dusjgeléer er dermatologisk testet, og spesielt formulert for å ta vare på hud som utsettes for nordisk klima.

Temperatursvingninger gjør ikke huden en tjeneste

Med høst og vinter kommer også kaldere luft og raske temperaturskiftninger som kan gi kløe i huden. Grunnen er at huden blir dehydrert og mister fukt og spenst i det strenge nordiske klimaet. Det blir ikke bedre av at det i de kalde årstidene gjerne er ekstra varm og tørr luft inne – det sender huden ut på en real berg- og dalbanetur. Og blir man kald, dusjer man gjerne både oftere og lengre enn ellers for å få varme i kroppen. Dette forstyrrer hudens pH-verdi og stripper den for beskyttende fettstoffer. Resultatet? En hud som føles et nummer for liten.

Ikke glem å tilføre fuktighet

Stram og dehydrert hud trenger fuktighet, og den mest effektive metoden for å tilføre fukt, er med gode, hudvennlige fuktighetskremer. Også her er det viktig å velge produkter ut fra hudtypen din. Er du usikker på hvilken hudtype du har, er det aldri feil å velge produkter som er utviklet for sensitiv hud.

Håndkrem

Tørre hender er spesielt vanlig på denne tiden av året, og økt håndvask hjelper ikke på. Smører du hendene med en god håndkrem før du legger deg, vil de takke deg morgenen etter. Du bør også alltid gå med hansker ute. Det holder ikke bare lankene varme, men beskytter også mot uttørking.

Ansiktskrem

Kløe i huden og tørr hud i ansiktet kan være både plagsomt og skjemmende – spesielt om det opptrer som røde og flassende flekker. Trikset da er å smøre seg med en hudvennlig ansiktskrem for sensitiv hud både morgen og kveld.

Body lotion

Kløe på leggene om natta er et velkjent problem. Smør kroppen med en bodylotion etter dusj, og gjerne også før du legger deg, så får du hydrert og myk hud – akkurat som du drømmer om. Velg for eksempel en pleiende body lotion som trekker hurtig inn i huden, eller en sensitiv body lotion uten parfyme.

5 enkle tips for å unngå tørr hud i høst

  • Ta korte dusjer og ikke bruk for varmt vann – det er ikke bra for verken huden eller kloden. Er du kald, bør du heller kle godt på deg og holde deg fysisk aktiv.
  • Bruk en mild dusjsåpe som ikke gir irritert hud.
  • Spis riktig! Sunt fett fra for eksempel avokado og laks smører huden innenfra.
  • Tilfør fuktighet til huden med fuktighetskrem tilpasset hudtypen din.
  • Bruk lue, skjerf og votter når det er surt og kaldt ute – aller helst i naturmaterialer som ull.

Dr Greve Pleiende Body Lotion. Foto.

Les også: