Har du plutselig fått kviser i voksen alder etter flere år med glatt og fin hud? Eller har du kanskje slitt med akne helt siden tenårene? Det er ikke alltid lett å forstå hva det egentlig er som skjer med huden vår, og hva man skal gjøre for å bli kvitt kviser – enten man har slitt med de i årevis eller de plutselig dukker opp.
Det kan være mange faktorer som gjør at kvisene plutselig blomstrer opp igjen lenge etter puberteten, men uansett alder er det nesten alltid hormonell ubalanse som er årsaken til akne. Som regel er det snakk om et overskudd av mannlige kjønnshormoner som stimulerer talgkjertlene til å produsere mer talg. Talgen binder seg til døde hudceller og bakterier i overhuden og tetter porene. Og når porene er tette, kan kvisene utvikle seg.
Akne i voksen alder
Voksne kvinner får vanligvis akne i andre områder av ansiktet enn ungdom gjør. De unge får gjerne kviser over hele ansiktet eller mest i T-sonen. Voksne på sin side, har oftere utbrudd på den nedre delen av kinnene, på haken og på halsen. I tillegg får voksne ofte mer dyptliggende og betente kviser. Dersom det er snakk om vedvarende betente, «underjordiske» kviser, bør man kontakte en hudlege.
Å bli kvitt kviser krever tålmodighet
Gode rutiner for rengjøring av huden er alfa og omega, uansett alder og hvor kvisene kommer. To ganger om dagen bør man fjerne overskuddet av talg, og klargjøre huden for pleiende produkter.
Å bli kvitt kviser handler først og fremst om gode hudpleierutiner med tilpassede produkter som skånsomt renser og reduserer talgproduksjonen. I tillegg er det viktig å være tålmodig og konsekvent med hudpleierutinene. Det tar gjerne litt tid før produktene gir resultater.
RENHUD fra Dr. Greve er en serie oppfriskende ansiktsprodukter for normal til kombinert hud, spesielt utviklet for å forebygge uren hud. RENHUD Ansiktsrens rengjør effektivt huden og etterlater den matt og frisk. Produktet inneholder salisylsyre som har en mild eksfolierende effekt.
Hudtype og hudtilstand
Hvis kvisene plager deg mye, er det også smart å oppsøke en hudpleier for å få foretatt en ordentlig analyse av huden. Det sikrer at du bruker de rette produktene for nettopp din hudtype. Det er vanskelig å «lese» sin egen hud, og fort gjort å trekke helt feil konklusjon. Du kan for eksempel godt ha en fet hudtype selv om overflaten plutselig blir tørr og flassete.
Det er nemlig forskjell på hudtype og hudtilstand. Hudtypen din er du født med, den er genetisk betinget, og vil være den samme livet gjennom. Hudtilstanden, derimot, påvirkes av mange faktorer og kan endre seg gjennom livet.
Sjekkliste hvis du får kviser i voksen alder
Det er en rekke ting som kan endre hudtilstanden vår. Hvis du plutselig utvikler kviser i voksen alder, eller andre hudproblemer, for den saks skyld, er det lurt å tenke over disse. Det kan dreie seg om alt fra medikamentbruk, stress og for mye sol til veldig tørr luft og feil hudpleieprodukter. Du kan ha en helt annen hudtilstand om vinteren enn om sommeren, for eksempel. En dyktig hudpleier vil gjøre en grundig analyse av huden din, og kunne anbefale helt riktige produkter slik at du ikke gjør vondt verre med feil behandling.
En annen god grunn til å oppsøke fagfolk hvis du plutselig får kviser i voksen alder, er at det faktisk kan være noe annet enn klassisk akne du sliter med. Hudlidelser som rosacea og perioral dermaditt er mest utbredt blant voksne kvinner. Begge kan gi et kviselignende utslett, og er derfor lette å forveksle med kviser. Men disse sykdommene krever spesifikk medisinsk behandling, og det er derfor viktig at du får riktig diagnose.
Kviser og kosthold
Det er ingen studier som ensidig underbygger at kosthold påvirker akne. Likevel er det påvist at enkelte kan reagere negativt på visse typer mat. Hvis du er plaget av kviser, kan det være verdt å teste ut om du oppnår en forbedring om du kutter ned på disse i noen uker:
Melk inneholder visse hormoner som kan forårsake akne hos utsatte grupper.
Mat med høy glykemisk indeks/raske karbohydrater kan også utløse kviseutbrudd hos personer som er sensitive overfor dette.
På motsatt side av skalaen vet vi at A-vitamin er gunstig i kampen mot kviser. Gode A-vitaminkilder er bl.a. tran, fet fisk, egg og gulrøtter. Men vær obs på at A-vitamin er blant de vitaminene kroppen ikke skiller ut hvis du får i deg for mye, og som kan være svært skadelig hvis du inntar for store mengder over lang tid.
Virkestoffer som kan fjerne kvisene
Hvis du ønsker å prøve lokalbehandling av kvisene dine før du eventuelt oppsøker hudpleier eller hudlege, finnes det flere reseptfrie produkter du kan sjekke ut. Virkestoffene du skal være på utkikk etter er salisylsyre, benzoylperoksid, A-vitaminsyre og høye konsentrasjoner av antioksidanter. Stoffene virker på forskjellige måter, noen reduserer talgproduksjonen, mens andre er bakteriehemmende. Finn et apotek med godt utvalg av hudpleieprodukter, og rådfør deg med de ansatte. Vær oppmerksom på at også reseptfrie kremer kan føre til rødhet, tørrhet og flassing, så les pakningsvedleggene nøye.
Hvis problemet med kviser i voksen alder vedvarer, og det virkelig plager deg, er tiden inne for å oppsøke en hudlege. Legen vil kunne gi deg effektive, reseptbelagte kremer, antibiotika eller isotretinointabletter. Enkelte har også stor hjelp av visse p-piller mot kviser, men det er legen som må vurdere hva som er den mest relevante behandlingen for nettopp din hud.
Gode råd i kvisekrise
- Gode hudpleierutiner er essensielt. Rens huden to ganger daglig for å bli kvitt overflødig talg.
- Bruk en skrubb 2-3 ganger i uka, men ikke overdriv slik at huden blir sår.
- Husk at det er forskjell på hudtype og hudtilstand. Oppsøk gjerne en spesialist hvis du er usikker. Feil produkter kan gjøre vondt verre.
- Er du sikker på at det er kviser du har? Enkelte hudsykdommer hos voksne kvinner kan forveksles med kviser. Oppsøk hudlege om du er i tvil.
- Får du plutselig kviseutbrudd, bør du se på ytre faktorer: Stresser du mye? Bruker du medikamenter? Har du byttet hudpleieprodukter?
- Overdreven makeup for å skjule kvisene kan forverre problemet.
- Om problemene vedvarer, er det eneste rette å oppsøke en hudpleier eller en hudlege.