Slik behandler du hormonelle kviser

Hvis du fortsatt sliter med kviser lenge etter at puberteten er over, er det sannsynligvis snakk om såkalte hormonelle kviser.

Kvinne behandler hormonelle kviser med Dr. Greve Ren hud.

Kviser i voksen alder er ikke uvanlig. Øverst på listen over syndebukker som forårsaker hormonelle kviser, finner vi det mannlige kjønnshormonet testosteron. Testosteron øker produksjonen av kollagen i huden, dette gjør huden tykkere, fastere og sterkere. Men hormonet er også med på å øke hudens talgproduksjon, og kan derfor bidra til kviseutbrudd hvis du er spesielt følsom for dette hormonet.

Visste du at: Både fysisk og psykisk stress kan føre til akne? Å stresse ned, for eksempel med yoga, kan hjelpe mot hormonelle kviser.

Normalt testosteronnivå

De aller fleste med hormonell akne har et helt normalt testosteronnivå i kroppen, men de reagerer sterkere på hormonet. Unntaksvis kan det være snakk om unormalt høye testosteronverdier, for eksempel ved polycystisk ovariesyndrom. Sykdommen gir multiple cyster på eggstokkene, og får blant annet kroppen til å produsere mer testosteron. Om du mistenker at sykdom kan være en underliggende årsak til akne, anbefaler vi at du kontakter fastlegen din.

Hormonelle kviser av stress

Men testosteron er ikke alene om å forårsake hormonelle kviser. Også stress kan utløse hormoner som kan gi kviseutbrudd.

I perioder med mye stress øker kroppens produksjon av hormoner som for eksempel kortisol og adrenalin. Særlig lange perioder med stress der kroppen produserer mye kortisol, vil kunne gi deg kviser. Men uansett er det viktig å få analysert huden skikkelig for å få relevant behandling for akkurat dine kviseproblemer.

Raske karbohydrater kan gi deg hormonelle kviser

Det er ingen forskning som ensidig beviser en sammenheng mellom kosthold og kviser. Likevel kan kostholdet påvirke på hormonene våre. Eksempler kan være mat med mye sukker eller hvitt mel som gir en rask blodsukkerstigning.

Forhøyet blodsukker påvirker utskillelsen av hormonet insulin og vekstfaktoren IGF-1. Dette igjen påvirker talgkjertlene. Mennesker som er genetisk disponert for det, kan derfor utvikle akne av denne typen mat.

Men hva med melk? Enkelte studier viser at melk kan ha betydning for akne, mens andre viser det motsatte. Hvis du plages av kviser og drikker mye melk, kan du forsøke med en pause på fire uker for å se om det har noen effekt.

Omega-3 kan forebygge hormonell akne

Det er viktig å være nøye med at du får i deg tilstrekkelig med Omega-3 gjennom kosthold eller kosttilskudd. Omega-3 er en gruppe flerumettede fettsyrer som kroppen vår ikke danner selv, og derfor trenger å få tilført. Hver eneste lille celle i kroppen vår er omgitt av denne fettsyren som bl.a. beskytter oss mot betennelser som akne.

De viktigste Omega 3-fettsyrene får vi gjennom fet fisk som laks, ørret og makrell. Vi finner også en type Omega-3 i vegetabilske produkter som linfrø, bønner og valnøtter.

Oppsøk hjelp

Har du problemer med huden, er det viktig å oppsøke hjelp. En hudlege kan raskt stille riktig diagnose og gi deg den behandlingen som hjelper akkurat deg, enten det er kremer, tabletter eller en kombinasjon.

Råd for deg med hormonelle kviser

  • Stresshormonet kortisol kan fremprovosere kviser – stress ned med for eksempel yoga.
  • Kutt ut melk og mat med raske karbohydrater i en periode for å se om det har effekt.
  • Oppsøk en hudpleier eller en hudlege for å få analysert huden din og få kunnskap om hva slags produkter akkurat du trenger.
  • Rens huden godt både morgen og kveld. Bruk en finkornet skrubbekrem et par ganger i uken, men være forsiktig så ikke huden blir sår.
  • Sørg for å få i deg nok Omega 3 via mat eller kosttilskudd.

Produkter som forebygger uren hud: