Hvordan unngå svetteringer under armene?

Klamme hender og svetteringer under armene er ikke forbeholdt smånervøse, pubertale tenåringer. Sommervarmen kan også bringe med seg uvelkomne ubehageligheter, men husk at svetting er en naturlig del av hverdagen.

Dr. Greve deodoranter: Unngå svetteringer med en god deodorant.

Det er helt naturlig å svette, og faktisk er det helt nødvendig. Svetting bidrar nemlig til å regulere kroppstemperaturen, og gjør at kroppen unngår å bli overopphetet. Hvor mye man svetter er derimot individuelt. Det avhenger blant annet av dagsform, trening, hormoner og medisinbruk.

Visste du at svette som kommer av stress og følelser ofte er knyttet til ansikt, underarmer, hender og føtter? Eller at svetting på grunn av varme er mer generell over hele kroppen?

Tips mot svetteringer

Til tross for at det er helt naturlig, er kan mange sjeneres av svetteringer under armene – og spesielt er det en bekymring for at det skal lukte. Heldigvis finnes det gode råd for hvordan du kan unngå svetteringer:

God hygiene

Det er svette som blir liggende på huden en stund som gir dårlig lukt. God hygiene er en god måte å holde svettelukten unna på. Husk at lukten også setter seg i klærne, derfor er det viktig å skifte undertøy og sokker hver dag, samt sørge for at plaggene du bruker er rene.

Deodorant

Deodoranter og antiperspiranter er viktige for å forebygge svette og lukt. Vet du forskjellen på disse? En deodorant reduserer svettelukt uten å påvirke produksjonen, mens en antiperspirant reduserer mengden av svette.

Velg bomull

Dersom du er plaget av svetteringer under armene, bør du unngå tettsittende klær og heller velge løse plagg. Syntetiske plagg absorberer også mer lukt enn bomull. Vær også bevisst på hvilke farger du kler deg i. Det er mindre avslørende med sorte, hvite eller lyse farger på klærne, enn fargerike.

Ikke temperatur-relatert

For noen kan svetteringer være et problem uavhengig av temperatur. Sterkt krydret mat, alkohol, koffein og stress kan påvirke svetteproduksjonen. Men sykdom og medisinbruk kan også være en årsak. Noen er også arvelig belastet med sterk svetting – enkelte er særlig plaget med mye svetting i håndflatene og føttene.

Plages du av unormal svetteproduksjon anbefales det å oppsøke legen din. Han kan ta en blodprøve og urinprøve for å avklare om problemet skyldes en underliggende medisinsk tilstand som for eksempel lavt blodsukker, eller høyt stoffskifte.

Flere tips: