Dette kan være årsaken til at du svetter om natten

Svetter du mye? Og er du spesielt plaget på nattestid? Det er flere årsaker til at du svetter om natten. Se ekspertenes beste tips, maten du bør unngå og hva du kan gjøre selv uten medisiner.

Svette om natten: Slik løser du det.

Det å svette er en naturlig prosess hvor kroppen prøver å opprettholde en mest mulig stabil kroppstemperatur. Med andre ord vil svettingen øke i situasjoner hvor kroppstemperaturen går opp. Men også i stressede situasjoner vil noen merke at svettingen øker – som er en helt naturlig funksjon, opplyser Norsk Helseinformatikk. Men hvorfor er det noen som svetter om natten?

Svetter om natten

Er du en av dem som ofte våkner gjennomvåt av svette, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med at du har litt for mye å gjøre på jobb eller for mange bekymringer på hjemmebane.

– Det kan være flere faktorer som spiller inn her blant annet sykdom, arv, feber, lavt blodsukker (diabetes), varme, ubalanse av hormoner i forbindelse med overgangsalder (svetter både natt og dag), pubertet, graviditet, enkelte type medisiner, stress, angst eller engstelse, forklarer Orklas hudekspert Line Marie Krogsgård.

Heldigvis finnes det flere råd du kan prøve før du tyr til medisiner ifølge Krogsgård.

– Tenk på omgivelsene rundt deg! Hvordan er soverommet ditt? Ha det godt og kjølig på soverommet. Eventuelt gå til innkjøp av en vifte på soverommet og ha noe lett og ledig på deg når du sover. Det kan være lurt å unngå alkohol og krydret mat. Og stress ned, råder hudeksperten.

Svetter mye

Mengden svette som produseres vil variere fra person til person. Ifølge Norsk Helseinformatikk er svette forårsaket av stress og følelser som regel knyttet til hender/føtter, ansikt og underarmer. Mens svetting på grunn av økt temperatur ofte er mer generelt over hele kroppen. Enkelte er trolig også arvelig belastet med sterk svetting, særlig gjelder dette personer som er mye plaget med svetting i håndflatene og føttene.

Krogsgård anbefaler personer som plages å være nøye med regelmessig kroppsvask for å forebygge sterk lukt.

– Å rådføre seg med lege er noe som alltid anbefales. Det kommer an på graden av svettingen og hvor plagsom dette er for deg. Men unngå det som triggere til svetting, sier hudeksperten og utdyper:

– Sterk mat og krydder (chili) er velkjente triggere. Det viser seg også at koffein og alkohol kan være med på å øke svetteutskillelsen. Det kan være lurt å styre unna tettsittende syntetiske tekstiler, hvis du plages med svetting og lukt. Velg heller plagg som er lett og ledig, som gir huden mer luft. Svarte tekstiler gjør svetteringer under armene minst synlige.

Behandling mot svette

Det aller beste er selvsagt å gjøre noe med det underliggende problemet som forårsaker svettingen, slik at svettingen kan normalisere seg. Dersom det ikke lar seg gjøre eller du plages av svette uten at det er en kjent årsak – finnes det heldigvis råd du kan forsøke.

Antiperspiranter anbefales for å redusere ubehagelig kroppslukt og den reduserer mengden av svetten, men mange kan reagere med kontakteksem, irritert og rød hud på sterke varianter. Velg derfor en hudvennlig antiperspirant.

Råd til deg som svetter om natten

  • Svetting om natten kan skyldes sykdom, arv, feber, lavt blodsukker (diabetes), varme, ubalanse av hormoner i forbindelse med overgangsalder, pubertet, graviditet, enkelte type medisiner, stress, angst eller engstelse.
  • Oppsøk lege for å utelukke en eventuell sykdom dersom du er alvorlig plaget.
  • Ha det godt og kjølig på soverommet.
  • Gå til innkjøp av en vifte på soverommet, og på deg noe lett og ledig når du sover.
  • Unngå eller reduser inntak av alkohol og krydret mat.
  • Hos enkelte kan det hjelpe å kutte ned på koffeininntaket.
  • Stress ned! Unn deg selv litt hverdagsluksus og bruk litt tid på å pleie kroppen.
  • Vær nøye med regelmessig kroppsvask for å forebygge sterk lukt.
  • Bruk antiperspiranter eller deodorant på dagtid.
  • For deg som er alvorlig plaget kan også disse behandlingene være en mulighet: Iontoforese (innføring av legemidler i huden ved hjelp av elektrisk strøm), botox, kirurgi eller Antikolinergika (en gruppe medisiner mot andre tilstander, men som kan virke inn på svettingen din, særlig hvis det er økt svette fra hele kroppen.)

Kilde: Orklas hudekspert Line Marie Krogsgård og Norsk Helseinformatikk

Les også: