Ikke la varmeutslett ødelegge sommeren!

Blir de fineste sommerdagene ødelagt av plagsomt varmeutslett? Hvorfor oppstår egentlig dette utslettet, og hvordan kan du forebygge og behandle det?

Vifte er ofte nødvendig for avkjøling når du har varmeutslett.

Varmeutslett, eller svetteutslett, som mange kaller det, er en ufarlig tilstand. Like fullt kan det være både plagsomt og irriterende. Spedbarn rammes spesielt ofte, men også større barn og voksne kan få varmeutslett.

– Varmeutslett oppstår når svettekjertlene våre blokkeres og kroppen ikke får utsondret væsken, sier hudekspert i Orkla, Line Marie Krogsgård.

– Grunnen til at spedbarn er så utsatte, er at svettekjertlene deres rett og slett ikke er helt ferdigutviklet. Kroppen klarer ikke å regulere temperaturen gjennom svetting, og varmeutslett oppstår. Hos spedbarn ses dette oftest på områder der svettekjertlene sitter veldig tett, eksempelvis i hodebunnen, på brystet og rundt halsen, sier Krogsgård.

Klær som puster forhindrer varmeutslett

Men også voksne kan få varmeutslett hvis svettekjertlene blokkeres. Mens man hos spedbarn kjenner årsaken til blokkeringen, er det mer usikkert hvorfor dette oppstår hos større barn og voksne. Tilstanden er vanligst når været er varmt og fuktig, men kan også oppstå når vi f.eks. trener. Svetten vi utsondrer når det er varmt eller vi er i aktivitet, er med på å kjøle ned kroppen. Når svetten fordamper på hudoverflaten regulerer dette kroppstemperaturen vår. Det er altså når denne prosessen forhindres at varmeutslett kan oppstå.

Noen mennesker er mer disponert for varmeutslett enn andre, noe som kan ha sammenheng med en ellers harmløs bakterie: Staphyloccus epidermis. Har du en høy forekomst av denne på huden, kan du være mer utsatt.

Både voksne og barn i alle aldre bør bruke løstsittende klær i pustende materialer når det er varmt.

– Voksne mennesker får gjerne utslett på hudpartier som utsettes for friksjon, for eksempel av klær som gnisser, eller i hudfolder på kroppen. Både voksne og barn i alle aldre bør bruke løstsittende klær i pustende materialer når det er varmt, tipser Krogsgård.

Tre grader av varmeutslett

Det finnes tre forskjellige grader av varmeutslett, og de gir både forskjellige symptomer og plager:

  • Den vanligste og mildeste typen, miliaria crystallina, gir tett i tett med små væskefylte blemmer som det lett går hull på. Blemmene oppstår rett og slett fordi svetten ikke finner utløp siden svettekjertlene er tette, og svetten samler seg rett under det øverste hudlaget. Som regel følges utslettet ikke av kløe.
  • Får du derimot miliaria rubra, må du være forberedt på kraftig kløe. Denne graden av varmeutslett oppstår dypere ned i hudlaget og gjør huden rød og nuppete.
  • Den sjeldneste av de tre typene kalles miliaria profunda, og rammer hovedsakelig voksne som gjerne har hatt mange tilfeller av «lillesøster» rubra. Profunda ligger enda dypere, nemlig i svettekjertlene nede i lærhuden, og kan gi utslag ved trening og all annen aktivitet som medfører svetting. Symptomene er blant annet større vabler/kuler under huden.

– Det viktigste du kan gjøre for å forebygge varmeutslett, er selvsagt å unngå overoppheting av kroppen, sier Line Marie Krogsgård. – Hvis du eller barnet ditt er mye plaget, er det beste rådet å ikke utsette dere for svært varmt klima, spesielt i kombinasjon med høy luftfuktighet.

Men betyr det at vi ikke bør ta med småbarn på ferie til land som for eksempel Thailand?

– Det må selvsagt bli en sak den enkelte vurderer. Men hvis det er snakk om varmeutslett som hyppig blusser opp og som følges av svært mye kløe, er det kanskje smart å vurdere andre reisemål, slik at ikke ferien blir ødelagt. Men det vil jo også komme an på hvilken grad av varmeutslett man plages av.

Avkjøling er essensielt

Og uansett hvor deilig du syns det er med sol og varme: Det beste tipset for både forebygging og behandling av varmeutslett er å unngå de varmeste periodene og stedene.

– Sørg for å være mye i skyggen eller i kjølige rom når temperaturen er på sitt høyeste. Videre bør du være nøye på hva slags materialer klærne dere bruker er lagd av, sier Krogsgård.

Tynn bomull er supert, likeledes gore tex og andre tekniske materialer som puster. Husk at småbarn som er i mye aktivitet, kan få varmeutslett også i den kalde årstida, så vær obs på påkledningen. Hvis barna klør og får utslett om vinteren, kan det faktisk være varmeutslett selv om gradestokken viser minus. Enkelte opplever at ull forverrer utslettet, så unngå ull direkte mot huden.

Ikke minst er det viktig at kroppen får en lengre pause fra varmen om natten. Sørg for å ha et godt ventilert og kjøligst mulig soverom. Sett gjerne opp dører og vinduer for å skape gjennomtrekk, eller kjøp en vifte. Et godt «akutt-råd» for å senke temperaturen noen grader, er fuktige tekstiler: Et vått laken som henger foran soveromsvinduet, vil senke temperaturen merkbart.

Krogsgård anbefaler også en avkjølende dusj eller kanskje et kjølig (men ikke kaldt!) bad. Kjølige omslag av tynne, fuktige kompresser kan være deilig lindrende både for babyen og deg selv.

Varmeutslett er ikke farlig

– Det er også smart å bruke antibakterielle såper med lav pH-verdi og vær oppmerksom på parfymeinnholdet i alle hudproduktene dere bruker. Sterkt parfymerte produkter kan være med på å tørre ut huden, noe som kan forverre utslettet. Det samme gjelder for tøymykneren og vaskepulveret du bruker: Dropp de parfymerte!

Vær også sparsom med «tunge», fete kremer og make-up som kan bidra til blokkeringen av porene og dermed forverre tilstanden. Velg heller milde produkter med en balanser pH, slik som Sensitiv-produktserien fra Dr. Greve

Den gode nyheten er at varmeutslett ikke er farlig og at det sjelden trenger legebehandling.

– Hvis kløen og ubehaget er veldig sterkt, er det selvsagt smart å oppsøke en lege. Særlig hvis det dreier seg om små barn og varmeutslettet er veldig omfattende og påvirker allmenntilstanden hos barnet. I spesielt alvorlige tilfeller kan det være aktuelt med kortisonbehandling for å lindre plager og forhindre komplikasjoner, men det skal alltid skje i samråd med lege, sier Line Marie Krogsgård.

Gode råd mot varmeutslett

  • Kjøl ned kroppen! Opphold deg i skyggen eller gå inn i avkjølte rom.
  • Vær forsiktig med bruk av make-up og parfymerte hygieneprodukter.
  • Unngå klær som gnisser mot huden – bomull og tekniske tekstiler er fint.
  • Kjølige omslag er lindrende for både store og små.
  • Skap god ventilasjon på soverommet, f.eks. med en vifte.
  • Ikke behandle varmeutslettet med for eksempel kortisonsalve uten å ha vært i kontakt med lege.

Kilder: Mayoclinic.org, Oslo Hudlegesenter

Les også: