3 gode råd om solbeskyttelse

Sol forbindes ofte med sunnhet og helse, men det ingen hemmelighet at vi nordmenn ikke har den mest robuste hudtypen. Derfor er det viktig med solbeskyttelse når du oppholder deg mye utendørs gjennom sommeren.

Det er ikke uvanlig at vi lar solkremen ligge og lar solen gjøre sitt – derfor har vi vel alle opplevd å bli solbrent? Det er viktig å fylle opp vitamin D-lageret gjennom sommeren, men for at solen skal gi glede og overskudd, og ikke solbrenthet, bør du følge disse tre rådene:

1. Smør huden ofte og rikelig med solkrem

Solen skinner på sitt sterkeste mellom klokken tolv og tre – og som oftest er det da vi er mye ute. Derfor er det utrolig viktig med solkrem for å beskytte huden. Bruk en med minst faktor 30, som har både UVA- og UVB-beskyttelse.

UVA-strålene kan påvirke elastisiteten i huden, mens UVB-strålene gjør huden brent. Smør derfor huden rikelig og ofte – og husk ansiktet! De fleste smører seg for lite og for sjelden, noe som fører til at beskyttelsen tilsvarer en lavere faktor enn det man kanskje tror.

Husk også at solkrem kan gi en falsk trygghet. Det er nemlig ingen garanti mot solskader på huden, og derfor bør du ikke oppholde deg lenger i solen med solkrem enn du ville gjort uten.

2. Pause fra solen

Det er klart du skal nyte solen når vi først har flott sommervær, men et godt tips er å gjøre som mennesker som bor i solrike land: Ta pause fra solen midt på dagen. Som nevnt er solen sterkest mellom tolv og tre.

For mye soling øker faren for å bli solbrent, og brunfarger er faktisk ikke tegn på sunnhet – den er en del av hudens forsvar mot solstrålene. En plass i skyggen i løpet av dagen kan derfor være lurt. Et smart råd er å utsette ting du ikke må gjøre midt på dagen. Kanskje handleturen kan gjøres unna tidligere eller senere på dagen? Og lunsjen kan nytes i skyggen?

I pausen kan du tilføre huden etterlengtet fuktighet – for eksempel med Dr. Greve Aloe Body Lotion.

3. Beskytte kroppen med klær, solbriller og hatt

La alltid huden venne seg gradvis til solen, og ta alltid hensyn til hudtypen din. Vi i Norden har lys hud fordi vi lever i et land med lite sol – og spesielt barn og ungdom har hud som trenger ekstra beskyttelse.

Det antas at solbrenthet trolig er enda mer skadelig for barn enn voksne. Mye av den totale solmengden vi får i løpet av livet skjer i barne- og ungdomsårene, med lange sommerferier og mye uteliv.

La derfor barna ha mulighet til å oppholde seg innendørs og i skyggen deler av dagen – og ofte foretrekker de skyggen hvis de får velge. Sørg for at de har solbriller og solkrem med høy faktor, minst faktor 30. For de minste er det lurt med en lue eller hatt som gir skygge til ansiktet og ørene.

Flere tips til deg som skal oppholde deg i solsteken: