Tips til tenåringen om hygiene

Forandringer i kroppen kan være et ømtålig tema for tenåringen. Her er rådene for hvordan du som forelder kan ta praten om lukt og hygiene med fjortisen.

Dr. Greve Sensitiv dusjgele og body lotion for god hygiene hos tenåringen.

Tema rundt tenåringer og hygiene kan være vanskelig for foreldre å ta opp. Heldigvis er pubertet et mindre tabubelagt emne i dag enn for tidligere generasjoner, og barna får undervisning i dette av helsesøster på skolen. Da blir gutter og jenter ofte atskilt, og får mulighet til å stille spørsmål og få svar på det de måtte lure på. For foreldre kan gjerne det beste tipset være å prøve å ha et mest mulig avslappet forhold til egen kropp, og å invitere til en naturlig og åpen dialog om temaet med barna.

Visste du at …

… pubertet er overgangen fra barn til voksen, når kroppen produserer kjønnshormoner og gjør seg i stand til å bli fruktbar? Både kropp og sinn forandrer seg, humøret svinger, man får kjønns- og kroppshår, svetteproduksjonen øker og huden kan bli fet og uren. Sikre tegn er når gutter får skjeggvekst og jenter menstruasjon.

Snakk om svette

Det er særlig testosteronet som påvirker svettelukten, derfor er det spesielt guttene som kan merke endring i svette-mengden og lukten den gir. Mange merker mest økt svette fra armhulene, men noen kjenner også at de kan få ekstra svette på føttene eller i skrittet. Det er viktig å huske på at svetten også er helt naturlig og nødvendig, fordi den regulerer kroppens temperatur og sørger for at kroppene våre ikke blir overopphetet.
Fersk svette lukter som regel ikke vondt. Det er når svetten blir liggende en stund og tørke på huden at den kan oppfattes som ubehagelig.

Svettelukten setter seg i klærne også, derfor kan det være lurt å snakke med ungdommen om at favorittgenseren bør sendes til vask, og ikke gjenbrukes en dag til hvis hun eller han ble svett i den i går. Om man opplever at man har mye svette, kan det også være lurt å gå med bomullsklær tettest på huden, fordi svettelukt setter seg mer fast i syntetisk stoff enn i bomull.

Tenåringer dusjer for mye

De fleste ungdommer vet at en deodorant eller antiperspirant kan redusere lukt og svette. Men vel så viktig er det at de er klar over at slike produkter er vanlige kilder til allergiske reaksjoner eller hudirritasjon, derfor er det lurt å velge en variant som er mild for huden og kanskje ikke for parfymert.

Når barna blir eldre, er problemet gjerne at de heller dusjer mye enn for lite. De blir veldig opptatt av å være velduftende og rene, og tenåringer deltar også ofte i fritidsaktiviteter der de svetter mye og må dusje etterpå. Dersom de skal ha gymtime eller trene senere på dagen, er det ikke nødvendig å dusje om morgenen også. En gang om dagen er nok. Ved hyppig dusjing er det ekstra viktig å bruke en mild såpe, slik at huden ikke blir tørr og sår.

Rensing av huden

I puberteten begynner man å svette mer og talgkjertlene jobber på spreng, noe som kan forårsake tilstoppede porer og fet og kvisete hud. Lær ungdommen å bruke milde renseprodukter for å rense huden og redusere problemet.

Tommelfingerregler for hygiene:

• Ha et avslappet forhold til kropp for å holde dette tema på et naturlig nivå.
• Et tegn på pubertet er menstruasjon hos jenter og skjeggvekst hos gutter.
• Svette bør vektlegges, f.eks. å oppfordre barnet ditt til å skifte genser oftere, ved økt svetteproduksjon.
• Anbefale milde hygiene-produkter og hud-produkter til ditt barn, for å unngå irritert hud og kviser.
• Dusj kun en gang om dagen, hvis det lar seg gjøre med tanke på fritidsaktiviteter.