Talgkjertler i ansiktet? Slik blir du kvitt problemet

Tilstoppede talgkjertler i ansiktet kan være sjenerende. Her er våre beste råd.

Dr. Greve RENHUD Toner. FOTO

Tilstoppede talgkjertler i ansiktet, også kalt hudormer, kan være plagsomt og sjenerende. Men du bør du holde fingrene unna og ikke pirke eller klemme på dem. Huden vil bli rød og irritert, og du kan i verste fall ende opp med en infeksjon.

Det er viktig å rense huden for å hindre at kjertlene blir tilstoppet. Vår RENHUD-serie er spesielt utviklet for å forebygge uren hud.

Er talgkjertelen rød og innkapslet, bør du oppsøk en hudlege som kan gjøre et snitt i talgkjertelen. Sjenerende talgkjertler i ansiktet kan også fjernes hos hudlege med såkalt diatermi eller laser. Har du mange forstørrede talgkjertler, kan en kur med Isotretinoin-tabletter være effektiv, men denne behandlingen kan gi mange bivirkninger.

Vanligst i puberteten

Konsentrasjonen av disse kjertlene er størst i ansiktet, hodebunnen, på bryst og rygg. Kjertlene reguleres av androgener, altså mannlige hormoner. Ved puberteten øker mengden androgen og produksjonen av talg stiger.

Forstørret talgkjertel

  • Noen ganger blir talgkjertelen forstørret. På fagspråket kalles dette et aterom og er resultat av en tilstoppet talgkjertel.
  • Kjertelen fortsetter å produsere talg, og det danner seg etter hvert en kul under huden.
  • Det er en bløt, gul og litt knudrete knute, og har som oftest en forsenking i midten.
  • Det er ikke uvanlig at det kan oppstå betennelse i en forstørret talgkjertel. Ofte blir resultatet en byll som det kan tømmes puss fra.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Talgkjertler i ansiktet beskytter huden

Det er viktig å huske på at talgkjertlene er der for en grunn. Faktisk har vi dem over hele huden, med unntak av hender og føtter. De er en del av hudens hår- og talgfollikkel som ligger i tilknytning til hårsekkene. Talgkjertlenes oppgave er å dempe fordamping fra kroppen og forhindre uttørking av huden. Dersom talgen fjernes fortere enn den dannes, for eksempel ved hyppig vasking, kan huden bli tørr. Bruk derfor en ansiktskrem som tilfører fukt – uten å gjøre huden blank.

4 tips mot talgkjertler i ansiktet:

  1. Ikke klem på talgkjertlene.
  2. Rens huden daglig for å hindre problemet
  3. Oppsøk hudlege hvis du plages veldig.
  4. Husk at kjertlene er der for å forhindre tørr hud.

Les også: Hvilken hudtype har jeg?

Flere tips får du her: