Hva er egentlig nuppete hud?

Over halvparten av oss plages med nuppete hud. Det tørr og grov hud som nesten kjennes ut som sandpapir. Likevel vet de færreste hva det gåsehudliknende utseende kommer av, eller hvordan man kan bli kvitt det.

Nuppete hud? Her er gode tips. FOTO

De små nuppene som ofte kan ses på overarmer og lår, kan også forekomme på ryggen, rumpeballer og ansiktet. Hudtilstanden er også kjent som keratosis pilaris, og kan opptre hos alle – barn som voksne, og er uavhengig av etnisitet. Men med gode tiltak kan du forebygge nuppete hud, og behandle den om du først har fått det.

Hvorfor får jeg nuppete hud?

Det antas at nuppete hud er genetisk og skyldes opphopning av forhornede celler i portåpningen. Forklart på en annen måte: Overproduksjon av keratin tetter igjen hårsekkene som stikker ut over hudoverflaten.

Tørr hud kan forverre tilstanden, og kan derfor være verst om vinteren da det er mindre fuktighet i luften. Du kan også oppleve nuppete hud i forbindelse med hudsykdommer, som atopisk eksem.

Gode råd for å unngå nuppete hud

  • Unngå å plukke og klø på nuppene. Prøver du å klemme nuppene kan du få infeksjon i nede i porene som gir sår og irritasjon
  • Unngå at huden din tørker ut. Gode tips for dette er å ikke dusje for lenge i veldig varmt vann og bruk heller milde såper, fremfor vanlig såpe og spritholdige produkter
  • Unngå intens tørking etter vask da det kan føre til irritasjon. Klapp heller huden din tørr med håndkle etter vask
  • Stramme klær kan skape friksjon på huden som påvirker tilstanden. Velg derfor løse plagg som lar huden puste
  • Unngå produkter som tetter porene
  • Smør huden din regelmessig med en god fuktighetskrem

Husk at forbedring kun kan være midlertidig, og om du ønsker å opprettholde effekten bør du fortsette å behandle huden på samme måte. Dersom du ikke opplever endringer og du plages mye med nuppete hud, kan det være lurt å oppsøke fastlegen for en undersøkelse.

Les også: