Myter og fakta om å sole seg

Kan man sole seg når man er gravid, kan man sole seg gjennom vindu og blir man mindre brun av å bruke solkrem? Det er mange myter omkring soling, så nå er det på tide å finne ut hva som er sant og ikke.

Solhatt, håndkle og solstol for å sole seg.

MYTE 1: JO HØYERE FAKTOR, DESTO BEDRE BESKYTTELSE

FAKTA: Det finnes flere studier, som har vist at de som bruker SPF 15 eller høyere har mindre risiko for å få hudkreft enn de som bruker lavere beskyttelse. Vi anbefaler å benytte minst SPF 15 i Norge og enda høyere i solrike land. Det er viktig å smøre seg jevnt og rikelig med krem før eksponering i sola. Det er lurt å sjekke om solkremen har beskyttelse mot UVA- stråler. Hvis solkremen er merket med UVA- beskyttelse, betyr det at UVA har en tredjedel av beskyttelsen i solfaktoren.

MYTE 2: EN PARASOLL BLOKKERER FOR SOLA

MYTE: I utgangspunktet skjermer en parasoll veldig godt mot sola. Du kan likevel ikke regne med 100 % beskyttelse, for parasollen stopper bare de direkte strålene, men ikke de som blir reflektert i overflater som via vann eller lys sand. Dessuten kommer det an på hvor stor parasollen er, hvor høyt oppe den står og om den dekker kroppen fullstendig. Vi anbefaler å bruke solhatt, solbriller og smøre deg jevnlig uansett.

MYTE 3: MAN KAN BLI SOLBRENT GJENNOM ET VINDU

FAKTA: Ja, man kan faktisk bli solbrent gjennom et vindu. Glass filtrerer kun bort en av type ståling, UVB- stråler, mens UVA- stråler kommer seg gjennom skylaget, vanlige vinduer og glass.

MYTE 4: KLÆR BESKYTTER MOT SOLA

FAKTA: Klær beskytter relativt godt mot solen, men bruk helst UV-beskyttet tøy, spesielt til små barn. Som regel holder det å bruke solkrem på de delene av kroppen/huden som blir eksponert for sola. Men man må vurdere ettersom hudtype man har. Særlig de med nordisk og lys hud eller de med rødt hår og mye fregner, har lettere for å bli lettere solbrent.

MYTE 5: DU TRENGER IKKE SOLKREM NÅR DET ER OVERSKYET

MYTE: Her gjør mange feil! De fleste tenker at man trenger ikke å smøre seg når det er lett overskyet i været. UVA-stråler trenger igjennom uansett om det er overskyet. Det avhenger av hvilken årstid i Norge, men i utlandet er det desto viktigere å huske på akkurat dette.

MYTE 6: DU FÅR IKKE D-VITAMIN NÅR DU BRUKER SOLKREM

MYTE: Du får D-vitamin selv om du bruker solkrem. Men bruningseffekten trår langsommere og fargen vil bli forlenget på huden. For å bevare fargen er det lurt å smøre seg rikelig med fuktighetskrem. Hvis huden blir tørr og flasser, kan fargen forsvinne fortere.

MYTE 7: SOLKREMEN VIRKER IKKE NÅR DEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

BÅDE/OG: Her er det vanskelig å si enten eller. Vi anbefaler å skifte ut solkrem hvert eneste år, da er man sikker! Hvordan har kremen blitt oppbevart siste året? Har kremen holdbarhetsdato? Ofte har man oppbevart kremen for lenge i varme omgivelser, og kanskje ikke skrudd på korken. Lukter kremen harskt, så kast den.

MYTE 8: HUDEN HAR EN NATURLIG SOLFAKTOR

FAKTA: Jo mørkere man er fra naturens side, desto høyere er din naturlige solfaktor. På våren og starten av sommeren, er du mer utsatt for å bli solbrent enn hva du er på sensommeren. Dette er fordi vi nettopp har vært gjennom en vinter med lite soleksponering, så da burde man være ekstra forsiktig og ta pauser fra sola. Uansett er det viktig med solbeskyttelse. Solskader kan komme uansett om du blir solbrent eller ikke.

MYTE 9: DU MÅ SOLE HELE KROPPEN FOR Å FÅ NOK D-VITAMIN

MYTE: Det holder å sole seg på noe steder av kroppen ved å få i deg D-vitaminet. Solstrålene vil uansett treffe deler av kroppen din, enten om det er på hender, i ansiktet eller andre steder.
Som de fleste vet er solen vår beste kilde til D-vitamin. Noen gode tips hvis du ønsker å supplere vitaminet til kostholdet ditt, er å få i deg fet fisk (f. eks laks, ørret, makrell), tran, torskelever, rogn og eggeplomme.

MYTE 10: DU HAR FÅTT EN SOLSKADE NÅR DU ER BLITT BRUN

FAKTA: Alle er utsatt for solskade! Uansett hvor gode pigmenter man har, vil det alltid være individuelt hvor godt vi tåler solstrålene.

MYTE 11: JEG BØR BRUKE SOLKREM HVER DAG

FAKTA: Absolutt! Hver dag er vi konstant utsatt for forurensing, stress og stråling blant annet fra pc- skjermer – kjent som frie radikaler. Mange kan kjenne seg igjen her, ved at man ofte føler seg stramme og tørre i ansiktet etter å ha sittet foran skjermen en hel dag. Et godt tips er å ha en fuktighetsgivende spray, gjerne med antioksidanter, ved f.eks pulten.

MYTE 12: FOR MYE SOLING KAN FORÅRSAKE TIDLIG ALDRING AV HUDEN

FAKTA: Både UVA og UVA påvirker huden vår på ulike måter. UVA – står for «aldring». Disse UVA- strålene kommer dypt ned i lærhuden, og påvirker kollagen og elastinet. Over tid kan de endre strukturen til kollagenfibrene og elastinet som gjør huden blir slappere, og forårsaker rynker.

MYTE 13: HVIS MAN HAR OPPARBEIDET SEG ET GRUNNLAG KAN MAN BRUKE LAVERE SOLFAKTOR

FAKTA: Huden har et bedre utgangspunkt, og huden har fått en viss grad for fortykkelse og beskyttelse mot UV- stråler, men hvor mye er usikkert. Alle hudtyper kan få solskader. Uansett om du blir brent eller ikke.

MYTE 14: DE SAMME SOLVETTREGLENE GJELDER FOR ALLE HUDTYPER

FAKTA: Alle hudtyper kan bli solskadet!

MYTE 15: DET HOLDER Å SMØRE SEG ÈN GANG NÅR MAN BRUKER HØY SOLFAKTOR

MYTE: Nei, uansett hva produktet lover, så anbefaler vi å smøre gjentatte ganger, slik at du er sikret beskyttelse for solstrålene. Flere faktorer som kan påvirke, som for eksempel bading, svetting og å tørke seg med håndkle… Kremen kan forsvinne mer enn hva man er klar over.

MYTE 16: SOLA I NORGE ER IKKE STERK NOK TIL AT VI BLIR SOLBRENTE

MYTE: Sola i Norge er sterk!

MYTE 17: MAN BLIR BRUNERE AV SALTVANN

MYTE: Nei, men saltvann har gunstige effekter på huden som kan virke forebyggende, spesielt som å helbrede mindre sår og utslett, og kan virke antiseptisk. Det viser seg at saltvann har gode effekter på for eksempel atopisk eksem og Psoriasis. Vi kan få raskere farge av å sole seg ved sjøen/vannet – fordi vannet reflekter solstrålene. Refleks fra vann, lys sand og snø kan gjøre solstrålene sterkere for huden.

MYTE 18: HVIS MAN IKKE BLIR SOLBRENT, FÅR MAN IKKE HUDKREFT

MYTE: Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også ved mye soleksponering over tid uten å bli solbrent. Derfor må man være forsiktig.

MYTE 19: FAKTOR 30 BESKYTTER DOBBELT SÅ GODT SOM FAKTOR 15

MYTE: Ingen solfaktor beskytter 100 prosent, så du bør ikke satse alt på solkremen. Faktor 30 beskytter ikke dobbelt så mye, men litt bedre en faktor 15. Faktor 15 er tilstrekkelig for de fleste nordiske forhold, med forbehold at man smører seg jevnlig og riktig mengde. Dessuten må man også ta hensyn til hva slags hudtype man har i utgangspunktet.

MYTE 20: MAN BØR IKKE SOLE SEG NÅR MAN ER GRAVID

MYTE: Det er går helt fint å sole seg når man gravid, men noen forholdsregler er lurt. Under svangerskapet endres hormonbalansen til kvinnene og vi får høyere nivåer av østrogen, progesteron og melanin. Melaninet kan påvirke pigmenteringen i huden og kan føre til hyperpigmentering. Noen områder på huden, er da mer utsatt for å få mørkere farge i huden, og det er lurt å smøre seg jevnlig. Gravide er også utsatt for å bli overopphetet og kan bli fortere dehydrert dersom de ligger for lenge solen, noe som verken er bra for deg eller babyen som ligger vokser i magen. Det er lurt med hyppige pauser i skyggen, spesielt på dagen, for å kjøle seg ned. Drikk rikelig med vann, bruk gjerne solhatt, sjal, parasoll, og solbriller for beskyttelse.

MYTE 21: MAN SKAL IKKE SOLE SEG NÅR MAN ER FORKJØLET

BÅDE/OG: Man kan oppholde seg i sola, om man er forkjølet, men kommer an på «graden» av forkjølelsen. Hvis du har forkjølelse med sår/blemmer rundt munnen, anbefaler vi å styre unna sola. Grunnen er at blemmen kan sprekke som følge av at immunapparatet svekkes, og herpesvirus kan brytes ut.

MYTE 22: JEG BLIR BRUNERE NÅR JEG SOLER MEG MED BABYOLJE

MYTE: Vi vil fraråde på det sterkeste å bruke babyolje med ingen innhold av solfaktor! Babyolje eller andre typer sololjer kan bidra til en kraftig solforbrenning. Grunnen er at babyolje ikke inneholder solbeskyttelse (SPF) til huden. Dette kan medføre store solskader og i verste fall hudkreft.

Her finner du gode råd om sol og solbeskyttelse: