Slik pleier du solbrenthet

Hva føles vel bedre enn å få sol på gråblek vinterhud? Men det er lett å bli litt for ivrig etter å oppnå den ettertraktede brunfargen og bli solbrent. Hva gjør du hvis uhellet først er ute?

Dr. Greve produkter med aloe vera for å pleie solbrenthet.

Alle som har vært ordentlig gjennom en skikkelig runde med solbrenthet vet hvor vondt det gjør. Det er selvsagt grader av både solbrenthet og smerte, men riktig pleie kan lindre plagene.

Det viktigste er å forebygge slik at du unngår å bli brent. Det er nemlig ingen behandling som reverserer skadene ved solbrenthet. Når skaden først har oppstått, er det kun snakk om å dempe ubehaget den solbrente huden gir. Behandlingen vil avhenge av hvor alvorlig forbrenningen og plagene er.

Solarium gir ingen beskyttelse mot solbrenthet

Vi får mange typer lys fra solen. UVA-og UVB-strålene er de som har sammenheng med solbrenthet. UVB-strålene bidrar til at kroppen danner mer av det beskyttende pigmentet melanin. UVA bruner bare det pigmentet vi allerede har i kroppen. I et solarium får vi kun UVA-stråler, så den brunfargen du får i et solarium bidrar ikke til å beskytte deg mot solbrenthet!

Slik lindrer du solbrenthet

Mange av oss er flinke med solkremen når vi er på stranda eller ligger på solsenga og aktivt «jobber» med brunfargen. Verre er det når vi er i sola uten å være så bevisste på at den steker. Ifølge forskere hos kreftregisteret oppstår de fleste tilfeller av solbrent hud når vi for eksempel sitter på kafé eller jobber i hagen.

Hva du bør gjøre hvis du først har blitt brent, avhenger av hvor alvorlig forbrenningen er. Hvis det ikke er altfor ille, finnes det en del reseptfrie midler som kan ha lindrende effekt, for eksempel aftersun-kremer eller produkter som inneholder sheasmør eller aloe vera.

Kalde omslag på de solbrente partiene vil også gjøre godt, og du kan ta betennelsesdempende ibuprofentabletter. Hvis det er snakk om mer alvorlig solbrenthet med stort ubehag, blemmer, dehydrering og generell sykdomsfølelse, skal du oppsøke lege. Han eller hun kan foreskrive kortisonpreparater og betennelsesdempende tabletter.

Sola er en av våre viktigste D-vitaminkilder, men det er ikke noen grunn til å være sparsom med solkremen for å sikre D-vitaminopptaket i løpet av de korte sommermånedene. Forskningen viser at du har normalt opptak av D-vitamin selv om du bruker solkrem i anbefalte mengder, så det er bare å være raus med innsmøringen!

10 fakta om solkrem

  1. Er solkrem nok som solbeskyttelse?
    Solkrem alene er ikke nok, du må også ta pauser fra sola eller beskytte huden med klær.
  2. Er jeg tryggere jo høyere faktor jeg bruker?
    Studier viser at de som bruker solfaktor 15 eller høyere minsker risikoen for føflekkreft. Bruk minst faktor 15 i Norge, og minst faktor 30 i solrike land.
  3. Hvor mye solkrem må jeg bruke?
    De fleste smører seg med altfor lite krem og får derfor mye lavere beskyttelse enn emballasjen lover. For å få effekt av solkremen, er det avgjørende å bruke tilstrekkelig mengde. Rundt 45 ml, tilsvarende en håndfull solkrem, må til for å dekke en hel kropp
  4. Hvor ofte skal jeg smøre meg?
    Smør deg rikelig før du går ut, så kremen får tid til å virke. Smør gjerne en gang til innen en time, så varer beskyttelsen lenger. Hvis du svømmer, svetter eller tørker av solkremen utover dagen, er det nødvendig med en ny omgang.
  5. Kan barn og voksne bruke samme solkrem?
    I utgangspunktet kan voksne og barn bruke samme solkrem. Det viktigste er at man finner en krem man liker, slik at den blir brukt.
  6. Er kjemikaliene i solkrem skadelige?
    Stoffene som brukes i solkremer i Norge er godt regulert og skal være trygge å bruke. Ta gjerne med solkrem hjemmefra hvis du skal til utlandet. Hvis du får allergisk reaksjon av en solkrem, bør du bytte til en annen krem.
  7. Bør jeg bruke solkrem hele året?
    Når sola står lavt på himmelen i vintermånedene her i nord er det ikke nødvendig å bruke solkrem eller dagkrem med UV-filter.
  8. Får jeg vitamin D når jeg bruker solkrem?
    Sola er en viktig kilde til vitamin D. Solkrem kan gjøre at kroppen produserer mindre av vitaminet, men selv ved normal bruk av solkrem om sommeren vil huden produsere nok vitamin D.
  9. Kan jeg bruke solkremen fra i fjor?
    Solkrem skal være holdbar i minst ett år etter åpning. Hvis kremen lukter godt og ser grei ut, kan du fortsatt bruke den.
  10. Behøver jeg solkrem hvis det er kaldt eller overskyet?
    Selv på en kjølig og overskyet dag kan opp mot 40 prosent av solstrålene nå gjennom skyene. Hvis du er lenge ute uten solbeskyttelse, kan du bli solbrent.
    Kilde: Kreftforeningen

Sinksalve gjør susen

Orklas hudpleieekspert Line Marie Krogsgård er hud- og kroppsterapeut, og syns vi skal kose oss i sola når varmen endelig kommer. Men også hun understreker viktigheten av å beskytte seg ordentlig.

– Uansett hudtype: Alle trenger solkrem! Og det er viktig å venne huden gradvis til solen etter en lang vinter, sier hun.

– Har du først blitt solbrent, er det viktig å beskytte den skadde huden fra mer soleksponering. Dekk deg godt til og hold deg i skyggen. Vær også flink til å smøre huden med produkter som virker kjølende og tilfører fuktighet, for eksempel aloe vera.

Hudeksperten sverger også til god, gammeldags sinksalve for å lindre plagene ved solbrenthet.

– Sinksalven kan være litt seig og klinete, men legger seg som en fin film over huden og er sårhelende. Den er superfin hvis du først har vært uheldig, sier Krogsgård.

Solbrenthet skader DNAet

Solbrenthet kan på sikt føre til hudkreft eller føflekkreft. Det som skjer når du blir solbrent, bortsett fra at huden blir rød og hoven, er at DNA-et i pigmentcellene kan bli skadd. Denne skaden påvirker hudens evne til å reparere seg selv.

Vær spesielt oppmerksom på å smøre de mest utsatte områdene med solkrem. Solstrålene treffer oss ovenfra, og derfor er områder som panne, nese og kinn utsatt. Og ikke glem ørene som stikker ut. Kvinner som ofte bruker utringede topper, bør smøre godt med solkrem på brystet. Og pass på øyepartiet: Både huden og selve øyet kan bli skadd, av solstrålene, så solbriller med UV-beskyttelse er viktig.

Er det farligere for barn å bli solbrent enn for voksne?

I utgangspunktet skal alle unngå solbrenthet – enkelt og greit! En bieffekt av solbrenthet kan være dehydrering, og der er jo barn mer sårbare enn voksen. Barn under seks måneder skal du rett og slett holde unna solen. Husk også å ta pause fra solen midt på dagen når strålingen er på det sterkeste, og at rundt 30 prosent av solstrålene treffer deg også når du sitter i skyggen.

5 tips hvis du har blitt solbrent

1. Gå bort fra sola med én gang du ser at huden har blitt rød.
2. Kalde omslag eller en kjølig dusj kan lindre svie.
3. Bruk kremer som inneholder kjølende ingredienser som aloe vera eller sheasmør.
4. Milde, reseptfrie kortisonpreparater, f.eks. hydrokortisonkrem, demper betennelsesreaksjonen i huden. Ibuprofentabletter virker også betennelsesdempende og kan lindre smerter.
5. Oppsøk lege hvis forbrenningen er alvorlig og du føler deg syk.

Kilder: Lommelegen.no og Line Marie Krogsgård

Flere råd finner du her: